ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Οι κυρώσεις, η δεξίωση και το 2023

= ΤΡΙΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Είναι η Ουκρανία και το Μάλι μέλη της ΕΕ; 

 Χωρίς αποτέλεσμα έληξε πριν καν αρχίσει η συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, χθες στις Βρυξέλλες. Ο Μπορέλ πάντως μας το είπε ξεκάθαρα πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση, ότι το πιο σημαντικό θέμα που θα συζητούσαν ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία και τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα σύνορά της. Όχι ότι εντός των συνόρων της Κύπρου, κράτους μέλους, βρίσκονται εδώ και μισό περίπου αιώνα τα τουρκικά στρατεύματα. Όχι ότι ο Ερντογάν παραβιάζοντας όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αποφάσεις της ΕΕ, προκαλεί με μονομερείς ενέργειες στην Αμμόχωστο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα πάντως που το έγγραφο για τα μέτρα κατά της Τουρκίας επιστρεφόταν με τις αιτιάσεις της Γερμανίας στην COREPER για ένα νέο, ατέρμονο γύρο συζητήσεων, η Κομισιόν ανακοίνωνε κυρώσεις για άλλους. Στο στόχαστρο της ΕΕ μπήκαν ρωσικές εταιρείες και ρώσοι υπήκοοι για τη δράση τους στην Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία και κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμποδίζουν τη μετάβαση στο Μαλί. Δηλαδή για χώρες που δεν είναι καν μέλη της ΕΕ. Το μαύρο χιούμορ της ΕΕ ήταν στην αιτιολογία που έδωσε για τις κυρώσεις που έλαβε για άλλους: «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της στην γειτονιά της και πέρα από αυτήν, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη δράση κατά όσων απειλούν τη διεθνή ειρήνη και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Τι σόι Ένωση είναι αυτή που φροντίζει για τη γειτονιά της και πέρα από αυτήν και δεν φροντίζει τα μέλη της και την ίδια της την οικογένεια;

Πάντως, πηγή μου που γνωρίζει μου έλεγε χθες ότι παρά τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος και αναμένει ότι με τη νέα συζήτηση στην COREPER «κάτι θα βγει», αφού ούτως ή άλλως «δεν έχουμε και άλλη επιλογή επί του παρόντος». 

Οι κυρώσεις και το 2023

Σύμφωνα με την πηγή μου, ο Χριστοδουλίδης ελπίζει πως ένα καλό σενάριο που μπορεί να βγει από τη νέα συζήτηση είναι ο συσχετισμός προειδοποιήσεων για κυρώσεις με τα ΜΟΕ που πρότεινε ο Αναστασιάδης για την Αμμόχωστο και το λιμάνι της. Και ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς υπάρχει προοπτική επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου. 

Άλλοι πάντως θεωρούν το σενάριο  με τις κυρώσεις εξαρχής άκυρο. Όχι μόνο η Εζεκία Παπαϊωάννου που το δηλώνει για χρόνια κατηγορώντας τον Χριστοδουλίδη, αλλά και η Πινδάρου. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ δηλώνουν συχνά - πυκνά ότι η πολιτική των κυρώσεων όχι μόνο δεν έχει προοπτική αλλά λειτουργεί αρνητικά γιατί εξαγριώνει την Τουρκία και προκαλεί καθυστέρηση. 

Από την άλλη ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και άλλοι του ενδιάμεσου υποστηρίζουν πλήρως την πολιτική των κυρώσεων υποβάλλοντας ότι η όρεξη της Τουρκίας θα κοπεί μόνο αν λάβει την κατάλληλη απάντηση από την ΕΕ. 

Κάποιοι ήδη κάνουν αναγωγή των πολιτικών θέσεων και των κυρώσεων με τον προεκλογικό για το 2023… Κάποιος μάλιστα δήλωσε πως «αν του βγει του Χριστοδουλίδη και υπάρξει τελικά απόφαση για μέτρα, έστω σε συσχετισμό με τα ΜΟΕ του Αναστασιάδη, πολλά θα αλλάξουν στον προεκλογικό».

 

Η δεξίωση του Στιούαρτ και οι εξελίξεις

Πρώτη κοινωνική συνάντηση θα έχουν απόψε ο μεγάλος Νίκος με τον Τατάρ, ύστερα από πολύ καιρό. Η δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών για τον Κόλιν Στιούαρτ θα λειτουργήσει ως ένα ζωντανό τεστ για τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γκουτέρες. Θα μπορέσει, όπως και ο ίδιος δήλωσε να δει από κοντά τους δύο ηγέτες να μιλούν μεταξύ τους και μαζί του, ελπίζοντας ενδόμυχα για μια νέα αρχή και νέα προσέγγιση. 

Θα έλεγε κάποιος ότι ο Στιούαρτ μάλλον ως πρωτάρης και αρχάριος χειρίζεται την καυτή πατάτα που του έριξε ο Γκουτέρες. Ωστόσο διπλωμάτης με μεγάλη εμπειρία στο Κυπριακό δήλωνε προχθές στη Λευκωσία ότι «κάποιος με το βιογραφικό του Στιούαρτ δεν μπορεί με τίποτα να θεωρηθεί πρωτάρης και αρχάριος». Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι η αποψινή συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ, όσο κι αν ο ίδιος έχει δηλώσει πως πρόκειται για μια ανεπίσημη, κοινωνική συνάντηση χωρίς πρόγραμμα, «ο ίδιος σίγουρα θα έχει πρόγραμμα και ίσως δεν αποκλείεται κάτι να προτείνει στην κατάλληλη στιγμή στους δύο συνομιλητές του. Ας μην ξεχνάμε πως κάποιες από τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό άρχισαν από δεξιώσεις».

 --------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση